Tammojen pihatossa on tilaa lähes kaksi hehtaaria. Kuva: Huumoriharjun tila

Karkkilalaisen Huumoriharjun tilan pihatoissa asuvat hevoset ovat nauttineet tämän talven pakkaspäivistä.

– Ei meillä ole ollut näistä pakkasista hevosille haittaa. Kelithän ovat täällä meilläpäin olleet hienot, hevoset ovat pirteitä ja pörheitä. On tämä paljon parempi kuin loskatalvi, toteaa länsiuusimaalaisen tallin yrittäjä Minna Nordlund.

Vaikka kovia pakkasia ja pitkiä pakkasjaksoja onkin tänä talvena riittänyt, Huumoriharjun hevoset eivät ole palelleet. Ne ovat silminnähden tykänneet lumesta ja nauttineet auringosta.

Hankilaukoilla hauskaa

– Pakkasen aiheuttama pirteys lisää hevosten vapaata liikuntaa, ja sillä on tietysti suoraan vaikutusta niiden kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.

– Ei meillä ole myöskään aiheutunut pakkasista muitakaan ongelmia, ähkyjä tai muuta, Nordlund sanoo.

Pakkanen ja lumi ovat eduksi myös ratsastuspohjien kannalta, ne ovat olleet hyvässä kunnossa.

– Jos on sellainen talvi, että on vuorotellen kylmää ja sitten vettä, niin sitten on paljon jäätikköä ja se ei ole kivaa kenellekään. Tai leutona talvena loskaa ja sohjoa.

Pakkaset ovat kuitenkin hiukan verottaneet ratsastajien määrää, ja valmennuksia on ollut normaalia vähemmän.

– Aika paljon meillä käyvät ratsastajat ovat myös sairastelleet tänä talvena ja olleet sen takia poissa.

Toisaalta on päästy nauttimaan myös hankilaukoista, jotka ovat äärimmäisen hyvää liikuntaa hevosille ja hauskanpitoa ratsukon molemmille osapuolille.

– Huippupakkasilla vältämme kovaa rasitusta, mutta teemme kuitenkin perusratsastusta hieman matalammilla sykkeillä. Silloin on oiva mahdollisuus jättää satula talliin ja laittaa ratsastajan istunta ja tasapaino töihin ratsastamalla ilman satulaa.

Lue lisää Hevosmaailman numerosta 1/2024!