Pirkanmaan Äijännevalla sijaitseva Tinden Talli on vuonna 2013 toimintansa aloittanut suomenhevosten kasvatukseen keskittynyt talli. Suurin osa tammoista, osa värijalostuksessa. Suomenhevosissa tallissa onkin melko laaja kirjo värejä ja värisävyjä. Talli kasvattaa suomenhevosvarsoja Nevan alkuliitteellä.

– Hevosurani alkoi satunnaisista ratsastuskoulun tunneista, Oman hevosen sain 12-vuotiaana. Se oli entinen ravuri nimeltään AG Waltti. Sen kanssa opin paljon, monesti kantapään kautta. Waltti ehti olla minulla 11 vuotta, ennen kuin se jouduttiin lopettamaan puhkurin takia, kertoo Tinden Tallin omistaja Tiina Levander.

Lukion jälkeen Tiinan tie vei Kaustisen raviopistoon, josta hän lähti viimeiseen harjoitteluun Erik Bondon tallille Italiaan.

– Harjoittelun jälkeen kipaisin kuukauden ajaksi kotimaahan ja palasin töihin Bondolle. Olin siellä kaikkineen kaksi vuotta, selventää Levander.

– Tämän jälkeen olin taas tovin Suomessa, josta matkustin Tuomas Korvenojan ravureiden kanssa talveksi Ranskaan. Sitten työskentelin muutaman vuoden ajan siitostammojen ja varsojen parissa Keuruulla Saharan Ravitallilla.

– Vuonna 2013 jäi sitten pyörittämään kotitilaamme. Rakensimme nykyisen maatilan lähes tyhjästä, mieheni Seppo Jussilan ja apuvoimien kanssa.

Tinden tallissa nelisenkymmentä suomenhevosta, joista 20 on siitostammoja, kolme oria ja kymmenen maitovarsaa sekä muutama muu.

– Tavoitteena on kasvattaa mukavia harrastehevosia raviin ja ratsastukseen. Tietysti toiveissa on myös kasvattien menestys, juttelee Tiina Levander.

– Ruokinnassa käytämme kuivaa ja esikuivaa heinää sekä odelma -luomuheinää. Talven heinätilanteemme on hyvä, sillä saimme kesällä tehtyä itse tarpeeksi heinää.

– Lisäksi annamme hevosille omien peltojen luomukauraa. Kauraa viljelemme myös myyntiin, ja useimpina vuosina se on ollut myllylaatuista.

Nykyiset rehut ovat olleet Tinden tallilla osittain käytössä jo ennen yritystoimintaa. Rehujen kriteereinä ovat helppo saatavuus, kotimaisuus ja maistuvuus. Sekä tietysti se, että ne sopivat tallin hevosille.

– Käytämme Black Horsen kivennäistä, Breederiä, Tenderiä ja pellavaa, joskus satunnaisesti muutakin. Keväällä ennen varsomista annamme kuurina Milkan ADE-seleeniä.

– Pihatossa on Hankkijan kivennäissangot. Ja tietysti käytössä ovat Hankkijan Vilorock Vita suolakivet, joissa on mukana myös vitamiineja.

– Valitut rehut turvaavat hevosten hyvinvoinnin ja varsojen kasvun. Oman kokemukseni perusteella ADE-seleenilisä edesauttaa jälkeisten irtoamista, summaa Levander.

Lue lisää Hevosmaailman numerosta 5/2023!

HM4

– Meillä kasvatettavat suomenhevoset saavat heinän lisäksi kotimaisia rehuja ja itse viljeltyä luomukauraa, kertoo Tinden Tallin omistaja Tiina Levander. Hän on noussut viime vuosina suomenhevosten ahkerimpien kasvattajien joukkoon.