Hevonen yskii
Astman taustalla on yliherkkyysreaktio, joka voi johtua esimerkiksi hengitysilman epäpuhtauksista kuten pölystä, homeesta tai toksiineista. Kuva: Hanne Hasu/Pixabay
Yskä, sierainvuoto ja alentunut suorituskyky ovat yleisiä oireita hevosilla.

Oireiden taustalla voi olla esimerkiksi lyhytaikainen virusperäinen hengitystietulehdus, joka paranee itsestään muutaman viikon levolla. Erityisesti kroonisissa tapauksissa tulisi kuitenkin pitää mielessä mahdollisena oireiden aiheuttajana hevosten astma.

Astma on hengitysteitä ahtauttava sairaus, joka voi aiheuttaa muutoksia niin hengitysteiden soluihin ja niiden toimintaan kuin myös keuhkorakkuloiden sidekudostumiseen. Aiemmin voimakasoireisesta astmasta puhuttiin puhkurina, sittemmin käytössä ovat olleet mm. termit IAD (inflammatory airway disease) ja RAO (recurrent airway obstruction). Nykyään kaikki nämä termit ovat yhteisen astma-käsitteen alla. Terminä astma sisältääkin eritasoisia oireita laajalla skaalalla.

Astman taustalla on yliherkkyysreaktio, joka voi johtua esimerkiksi hengitysilman epäpuhtauksista kuten pölystä, homeesta tai toksiineista. Myös perinnöllista alttiutta astmaan on havaittu. Tämä yliherkkyysreaktio aiheuttaa tulehdusreaktion (inflammaatio) hengitysteihin ilman taudinaiheuttajaa (infektiota).

 

Lue lisää aiheesta Hevosmaailman numerosta 4/22!