Markku Mässeli olisi voinut osallistua Tapsan Tahdin kanssa työmestaruuskisoihin jo viime vuonna, mutta innostui asiasta vasta tänä vuonna. Kuva: Hippos/Pirje Fager-Pintilä

Tyomestaruus ensikertalaisten juhlaa

Vuoden 2023 Työhevosmestaria, Tapsan Tahtia (Turo – Vipo, Vieteri) ohjasti sen nykyinen omistaja, työmestaruuskilpailukonkari Markku Mässeli.

– Minä ajattelin, että kaikki on työhevoskisassa vuosia sitten jo saavutettu, mutta ei ollutkaan. Eikä ikä painanut painanut hevosella, kertoo aikanaan tamma Vilpottarella pitkään menestynyt Mässeli.

Työmestaruudesta kilpailtiin ensimmäistä kertaa Pietarsaaren raviradalla. Suomenhevosen perinteitä kunnioittavaan kilpailuun osallistui yhteensä 12 hevosta, joista 10 sai hyväksytyn tuloksen.

– Pietarsaarelaiset olivat tehneet valtavan työn kilpailun järjestämiseksi, ja kyllä mieltä lämmitti, miten kaikki sujui moitteetta. Heiltä täysi onnistuminen, hehkutti lautakunnan puheenjohtaja toiminut Markku Nisula.

– Kaikki osallistujat olivat hyväkuntoisia ja taustavoimat pitivät niistä hyvää huolta koko kilpailun ajan. Kaikki vetokokeen osallistujat saivat tuloksen, mikä toi myös hyvän mielen. Voittaja Tapsan Tahti on pitkän tienkävijä, joka osoitti tänään, miksi se on aikanaan menestynyt myös raviurheilussa. Kun suomenhevoselle kaikki käy, niin se käy, jatkoi Nisula kiittäen osallistujia ja kehuen voittajaa.

Toiseksi kilpailussa sijoittui myös ensikertalainen Hotleri (Villihotti – Laippa, Pysteri) ja Jarmo Korkeaniemi. Halsualaisvaljakolla ei ollut ennakkosuosikin paineita, vaikka Korkeaniemi voittikin vuonna 2012 Työmestaruuden hevosellaan Suikun Lukko ja Lukon Mimmilläkin tuli hyviä sijoituksia.

Kolmanneksi sijoittui vain 0,5 pisteen erolla Hotleriin Pekka Vilkkuna hevosellaan Kukka Meeri (Pikku-Laakeri – Salama Sopu, Piirron-Tähti). Kukka Meeri ja Pekka Vilkuna osallistuivat kisaan ensimmäistä kertaa viime vuonna, ja silloin tuloksena oli toinen sija. Viime vuonna hevonen sai erityisiä kehuja kauniista vetämisestään.

Hallinneen mestarin Matti Pakarisen Etutopevan (Etupassi–Volsukas, Kihin Hiski) kilpailu päättyi harmilliseen hylkäykseen käyntikokeessa. Hylkäys käytikokeessa koitui myös toisen kilpailijan, Satkun Tähden kohtaloksi.

Käyntikoe ajetaan työkärryillä nettokuorman ollessa 500 kiloa. Lisäksi kärryillä on ajajan lisäksi lautakunnan jäsen tai avustaja ajanottajana ja käynnin puhtauden valvojana. Käynnin epäpuhtaudesta lautakunta voi lisätä viidestä kolmeenkymmeneen (5-30) sakkosekuntia hevosen 500 metrin aikaan. Jos hevonen rikkoo käynnin neljä kertaa, sen suoritus hylätään.

Mestariksi pienellä treenillä

Tapsan Tahti siirtyi Markku Mässelin omistukseen maaliskuussa 2022.

– Hevonen tuli minulle mutkan kautta Piippolasta. Tallin vilinässä ja muiden hevosten keskellä elänyt ori ei korkeasta iästään huolimatta sopinut vanhojen miesten ei joka päivä -liikuteltavaksi ajohevoseksi eikä tallin ainoaksi hevoseksi. Se karkasi kevätaikaan pari kertaa lähitallin hevosia tervehtimään.

Tapio Perttusen kasvatti juoksi 15-vuotiaana, 2017 päättyneellä raviurallaan 200 000 euron palkintorahat.

– Kevättalvella innostuin, että nyt jos alkaisin ajella, saatettaisiin keretä alkukesän kisoihin. Sisuunnuin lähtemään haastamaan viime vuoden mestaria.

– En usko, että näin pienellä harjoitusmäärällä on koskaan aikaisemmin voitettu työmestaruutta. Hevonen oli Pietarsaaren kisassa valjaissa 96:nnen kerran.

Suunnitelmissa oli kisan jälkeen jatkaa kesää siitoshommissa.

– Kolme tammaa sillä on ollut tänä keväänä, ja muutama on toivottavasti tulossakin vielä, naurahti Mässeli Pietarsaaren voittajahaastattelussa. Kesä osoitti, ettei suurta kiirettä ollut työhevosmestaruuden jälkeenkään.

– Ori on valtasukuinen, eikä sille ole paljon kysyntää ilmaantunut. Tänä kesänä syntyi neljä varsaa ja oriilla on kaikkiaan 28 jälkeläistä. Kolme jälkeläistä on tullut radalle ja kaikki ne ovat juosseet alle 1.30:n.

Lue lisää Hevosmaailman numerosta 4/2023!