Kartier ja Heikki Mikkonen pruuvaamassa ennen Harman Nordic King Heat -lahtoa, jonka Kartier voitti 23.6.2023 ylivoimaisesti. Kuva: Hippos/Maisa Hyttinen

Espoolainen Päivi Korvenranta on tunnetuimpia suomenhevosravureiden parvekekasvattajia, eli hän kasvattaa hevosia mutta pitää niitä vieraalla.

Päivi on kotoisin Porista. Määrätietoinen tyttö kävi isänsä kanssa raveissa ja alkoi tallityttöillä jo varsin varhain alakouluikäisenä Nymanin Aarnen ja Ojanperän Ahdin talleilla.

Tänä päivänä vuonna 1961 syntynyt Päivi on Director of IT Murata-nimisessä kansainvälisessä yrityksessä.

Päiviä ovat aina kiinnostaneet hevosten suvut ja erilaiset sukuyhdistelmät.

– Mitä hevosia kannattaa kerrata sukutaulussa ja missä kohti sukutaulua niiden olisi hyvä sijaita.

Jo varhain Päiville tuli selväksi, että huippuhevosta voi harvoin tavallinen ihminen ostaa, joten sellaiset on kasvatettava itse. Päivi onkin onnistunut hyvin tässä missiossaan – kymmenestä ja puolesta kasvatista kolme on valiojuoksijoita (ennätys alle 1.25,0).

Omakasvatteja ja tilausvarsoja

Päivin ensimmäinen hevonen oli tilausvarsa, vuonna 1995 syntynyt tamma Evian (Kihin- Muisto – Evila – Ero-Ralli), joka jätti neljä varsaa: Armaanin, Donna Karan, Valentinin ja Leopardin. Armaani on Päivin ensimmäinen oma kasvatti. Lisäksi Päivi on kasvattanut Donna Karanin pojan Artekin.

Vuonna 2007 Päivi osti Harri Westmanilta suvukkaan tamman Vihjeen Viiman, joka teki Päivin lukuun kolme vieskeriläistä orivarsaa, Diorin, Lankomeen ja Kartierin, sekä harmittavasti pikkuvarsana menehtyneen Bokerin pojan Manolon.

Sentähen-nimisen tamman varsoista Päivin on kasvattanut yhdessä Harri Voutilaisen kanssa Rumpalin (i. Kartier) sekä yksin tamman Kohinoor (i. Kartier), jonka omistaa Päivin vetämä Viiden Tähden Talli.

Koska Kartier on erikoisen lahjakas KTK I-palkinnon ori, on Päivi teettänyt siitä tilausvarsoja itselleen. Kilpauransa ovat jo aloittaneet tammat Kopran Karaatti (e. Boletti) ja Xsara (e. Ciira). Kopran Karaatin omistaa Päivin vetämä Karaatti-talli. Kolmevuotiaan oriin Korveten (e. Ciira) otteet ovat vakuuttaneet lähipiirinsä ja Päivi odottaakin sen yltävän isänsä manttelinperijäksi.

Päivin omien kasvattien sekä tilausvarsojen nimeämisessä on toistuvat erilaiset teemat.

– Ajattelin, että olisi kiva, kun olisi jokin teema, josta pystyisi yhdistämään hevosen kasvattajaan. Mietin taivaankappaleita ja jalokiviä, mutta lopulta omien kasvattien teemaksi tuli luxusbrändit. Tilausvarsat olen nimennyt autoteemalla.

Kasvatit tuskin jäävät tähän. Xsara on huippusukuinen tamma, jota Päivi alkaa aikanaan varsottaa. Xsaran sisko on muun muassa kahdesti kuningatarkilpailuunkin osallistunut huipputamma Ciiran Tähti, jonka emä Ciira on jättänyt liudan juoksijoita, ja jonka emänemä puolestaan on valioperiyttäjä Kössin Virkku.

Lisäksi Päivillä on Mari Åmanin kanssa viritteillä Hyväntekeväisyyskimppa Saammeko Onnitella? – nimellä kulkeva projekti. Siinä tämänkesäisen Onnitella-tamman (Kartier – Kiirastuli – Tuisku-Topi) ympärille ollaan kasaamassa 200 omistajan kimppaa. Kilpauran jälkeen omistajilla on mahdollisuus jäädä kasvatuskimppaan. Ensimmäiset omistajatapaamiset on jo järjestetty ja Onnitellalla on ollut oma loimilähtö Kuopio Stakes-ravien yhteydessä.

– Onnitella on niin ikään huippusukuinen varsa, sen emä Kiirastuli on Ciiran Tähden täyssisko, joten odotuksia on!

– Tarkoituksena on kehitellä hauskaa ja yhteisöllistä toimintaa sekä innostaa ihmisiä omistamaan hevosia matalalla kynnyksellä. Olemme pyrkineet siihen, ettei raha ole kynnys lähteä suvukkaan varsan omistajaksi, joten vuosittaiset osallistumismaksut Onnitellan kimpassa ovat vain noin 100 euroa, Päivi sanoo.

Lue lisää Hevosmaailman numerosta 4/2023!