Rovaniemen varsanäyttelyssä vuonna 2005 Päivi Lammi sai esitellä kaksivuotiasta Herkkoa, joka oli näyttelyn paras varsa. Välissä vierähti 34 vuotta. Kuva: Eero Perttunen

Varsoista putkahtanut todellisia helmiä

Suomenhevoskasvattaja Päivi Lammi on saanut tammansa Vikun Vietin (i. Poika-Luomus, e. Ihme-Kiku, ei. Ihme-Veto) ja sen jälkikasvun kautta ystäviä eri puolilta maata.

– Tamman toisen varsan Herkko Hurmauksen kautta olen päässyt seuraamaan läheltä kouluratsastusta SM-tasolla saakka, sanoo tervolalainen Lammi.

Vikun Vietin tarina on osoitus siitä, että tavallinen harrastaja, joka laittaa sydämensä harrastukseen ja mukana siinä intohimoisesti voi jättää jäljen koko suomenhevosrotuun.

Lammin talliin syntyi ensimmäinen varsa Peli Vietti (i. Apeli) 25 vuotta sitten. Sen jälkeen varsoja on syntynyt kymmenkunta, mutta omalle tilalle ne eivät ole jääneet.

Tavallinen arkityössään puurtava hevosharrastaja voi kasvattamalla onnistua pelastamaan yhden emälinjan.

– Vaikka olen kasvatellut varsan silloin, toisen tällöin ja 25 vuoden aikana kaikkiaan kymmenkunta varsaa, olen tainnut jättää jonkinlaisen jäljen suomenhevosratsuihin. Vikun Vietti oli emälinjansa ainut jatkaja ja samoin emänisänsä Ihme-Vedon ainut jatkaja. Nyt Vikun Vietti esiintyy 129 hevosen suvussa. Vikin toisen varsan Herkko Hurmauksen lisäksi jälkipolvista löytyy toinen kantakirjattu ori eli Riihentaus Onni (i. Harjulan Simson), jolla silläkin astutettiin tänä kesänä viisi tammaa. Suku lienee pelastettu.

– Suorastaan yllytän muitakin astuttamaan tammansa edes pari kertaa. Koskaan ei tiedä, millaisia helmiä niistä varsoista tai niiden varsoista putkahtaa.

Herkolla 89 jälkeläistä

Lammilla on omistuksessaan neljä suomenhevosta ja lisäksi kolmannes varsasta.

– Herkko asustelee Riihimäellä Sammaliston tallissa lähinnä astutusten takia. Myös Herkon jälkeläinen Hortensia Huima asuu samalla tallilla Riku Koskisen ratsuna. Kaksi tammoista asuu Tervolassa Beata Tammelan tallilla. Tammalinjan viisivuotias edustaja Pyyhältäjä (i. Silvolan Hemminki) on Beatalla ratsutettavana. Tilalla asuvat myös Vias Veera (i. Apassi) ja sen tämänkesäinen varsa Huristin (i. Herkko Hurmaus).

Vikun Vietillä oli siis neljä varsaa. Herkko Hurmauksella on 89 jälkeläistä, joista kaksi on Lammin kasvattamia eli Hortensia Huima ja tämänkesäinen Huristin.

– Niistä kymmenestä, joiden kasvattajana esiinnyn, pari on kasvatettu kimpassa omistamistani tammoista ja ne ovat syntyneet muualla. Niiden lisäksi meillä on syntynyt pari muiden nimissä kasvatettua varsaa. Nekin ovat edelleen tästä Vikin suvusta. Peli Vietti on varsonut viisi kertaa ja niistä vain ensimmäinen, Pesoska (i. Lastun Leka) on minun kasvattini. Pesoska ehti varsoa kolmesti. Virma Viettelys on varsonut kerran. Emälinjakin siis jatkuu.

Suomenhevosliitto antoi vuonna 2010 vuoden parhaan kouluhevosen tittelin Herkko Hurmaukselle.

– Se voitti arvokisoista silloin suomenhevosten koulumestaruuden, hallimestaruuden ja esteillä aluemestaruuden. Tänä vuonna Herkko oli astutustilastoissa 26 astutuksellaan ratsusuunnan jaettu ykkönen kahden muun oriin kanssa.

Lue lisää Hevosmaailman numerosta 5/2023!