Mahaongelmaisille hevosille yksilöllinen heinäruokinta

Huonolaatuinen ja pilaantunut heinä sairastuttaa hevosen, mutta arvoiltaan ihanteellinenkin heinä voi aiheuttaa joillekin mahaongelmia.

Hevosen tärkein rehu on heinä, jonka laatu- ja ravintoarvot heittelevät paljonkin. On yksilöitä, joille sopiva heinä löytyy vain kokeilemalla. Tämän tietää hevosalan pitkän linjan ammattilainen Suvi Virtala, 43, jonka tallissa pyritään löytämään jokaiselle hevoselle sopiva heinä, jotta hevoset pysyisivät kunnossa. Puolet tallin hevosista voi syödä lähes mitä tahansa, mutta muut saavat juuri sille yksilölle parhaaksi todettua heinää.
Suvi Virtalalla on hevostalli Kirkkonummella. Hänellä on kolme shetlanninponia ja kaksi suomenhevosta. Tallin muut hevoset ovat asiakkaiden omia. Talli on ostoheinän varassa ja heinää hankitaankin monesta eri paikasta.
– Hevoset saavat pääasiassa säilöheinää, joka on ollut laadultaan hyvää ja osa hevosista voi sillä hyvin. Muille, joiden mahat oireilevat säilöheinästä, on metsästetty eri paikoista sopivaa heinää, Suvi kertoo.

Yrityksen ja erehdyksen kautta

Suvi Virtalalla on ollut kova työ löytää jokaiselle yksilölle sopiva heinä, mutta hänellä ei ole muutakaan vaihtoehtoa. Hän haluaa pitää hevoset terveinä ja tyytyväisinä. Suolisto-ongelmaiset hevoset ovat opettaneet ymmärtämään vielä paremmin heinäruokinnan tärkeyden.
Sopivan heinän metsästäminen on työlästä, sillä kaikki hevoset ovat yksilöitä. Se mikä käy toiselle, saa toisessa aikaan mahakipuja, kaasua tai ripulia.
Suomenhevostamma, 2014 syntynyt Mymmeli eli Myrskis (i. Turon Myrsky e. Maaria-Aatami) on Suvi Virtalan ja hänen miehensä Jukka-Pekka Salokankaan yhteinen raviprojekti. – Se oli lupaava ravihevonen, kunnes mahaongelmat alkoivat, kertoo Suvi.

Lue lisää Hevosmaailman numerosta 2/2022!