Marjo Norrbacka innostui hevosista jo koulutyttönä, eikä into koskaan laantunut.

Hevosyrittäjä Marjo Norrbacka, 52, vie tallissa oleville hevosille mash-vettä, ja sitten onkin aika päästää koko lauma tallista tarhaan. Ja hevoset näyttävät tietävän hyvin, että kohta päästään ulos.

Nuoremmat ryntäävät eteenpäin innoissaan, muutama eläkeläinen vähän hitaammin. Tallin seniori, 27-vuotias Liinu, jättäytyy vähän jälkeen, kun matkan varrelta löytyikin vastustamattoman herkullista vihreää ruohoa, jota se ei mitenkään voinut jättää käyttämättä. Liinu näyttää selvästi olemuksellaan, ettei millään viitsisi jättää ihanaa ruohoa, mutta lähtee sitten kiltisti löntystelemään muiden perään. Kohta ovat kaikki hevoset kirmailemassa isossa tarhassa.

Vaihtelevaa maastoa

Marjon suomenhevoset ovat paljon ulkona, isossa tarhassa, jossa on tilaa juosta. Hänen tilallaan Lohjan Lieviöllä asustaa yhteensä nyt 17 hevosta. Muut ovat Marjon omia, yksi on hoitohevonen.

– Suuri osa hevosista on omia kasvattejani, täällä kasvaneita, ja monet myös sukua keskenään, Marjo esittelee.

Maastoratsastusta tallilla voi harrastaa läpi vuoden. Kesäisin on sesonkiaika, jolloin maastoja järjestetään niin arkisin kuin viikonloppuinakin. Talvisin toiminta keskittyy pääosin viikonloppuihin.

Marjo tarjoaa maastoratsastusta rauhallisissa maalaismaisemissa kaikentasoisille ratsastajille päivittäin, ympäri vuoden. Myös polttareita on pidetty ja hääajeluja järjestetty.

Lieviöllä onkin loistavat olosuhteet maastoratsastukseen. Tila on ”kaukana kaikesta”, mutta kuitenkin vain 55 kilometriä Helsingin keskustasta.

Vaihtelevaa maastoa, kaunista luontoa ja hyviä reittejä riittää valittavaksi.

– Täällä on monipuolisia reittejä, joilla pääsee käyttämään kaikkia askellajeja.

Ylämäkiä laukataan, tasaisella ravataan ja alamäet mennään käyntiä.

Maastojen pituus ja vauhdikkuus määrittyy porukan mukaan. Useimmiten kahden tunnin maastoilla ehditään edetä 13-20 kilometriä. Pidempiä reissujakin tehdään.

– Olen järjestänyt muun muassa kahden päivän maastoja Inkooseen ja yksipäiväisiä Vesikansaan Vihtiin. Eniten on kuitenkin kahden tunnin maastoja, ja ryhmille myös 3-4 tunnin.

– Maastoratsastus on rentouttavaa ja virkistävää. Luonnon keskellä, hevosen selässä, sielu lepää ja arkiset asiat unohtuvat.

Lue lisää Hevosmaailman numerosta 3/2023!