Líf voimistelee ”pantterikäynnin” avulla – liike vaatii paljon voimaa, ketteryyttä, tasapainoa ja keskittymistä. Liike myös laajentaa liikeratoja. Kuva: Blanca Köhler

Intrinzen sopii kaikille hevosille

Intrinzenin avulla autetaan hevosia löytämään liikkumisen ilo ja itsevarmuus. Harjoitteiden myötä hevosesta tehdään oman vartalonsa ja liikkeittensä mestari.

Näin kuvailee tieteeseen perustuvan intrinzenin periaatteita Bea Skärström-Masson, joka pitää alan kursseja ja tunteja.

Mistä intrinzenissä on oikein kyse?

Bea kuvailee sitä tavaksi työskennellä hevosten kanssa, jonka avulla jolla hevosen luontaiset liikkeet pyritään vapauttamaan ja hyödyntämään. Lisäksi halutaan palauttaa hevosen liikkumisen ilo.

– Kannattaa myös muistaa, että sisäisesti motivoitunut hevonen työskentelee mielellään ihmisen kanssa. Kaiken kaikkiaan hevosen ja ihmisen välinen yhteys voi vahvistua selvästi.

Bea on vetänyt intrinzen-kursseja jo muutaman vuoden ajan. Asiakkaina on ollut tähän mennessä yli 200 ihmistä ja yli 100 hevosta.

– Kursseja varataan koko ajan enemmän, vaikka isommissa piireissä intrinzen on Suomessa vielä aika tuntematon. Esimerkiksi Ruotsissa se tunnetaan jo paljon paremmin.

Sopii kaikille hevosille

Bea tutustui intrinzeniin ensimmäisen kerran noin viisi vuotta sitten sosiaalisessa mediassa.

– Olin itse tosi syvällä hevospiireissä, mutta en kuitenkaan koskaan ollut kuullut mistään sellaisesta kuin intrinzen.

Intrinzenin takana on yhdysvaltalainen Kathy Sierra, jolla on yli 40-vuotinen työura muun muassa kinesiologian, motivaatio- ja neurotieteen sekä oppimispsykologian parissa. Hän alkoi soveltaa näitä tieteen periaatteita myös neurologisista oireista kärsivään hevoseensa, ja julkaisi sittemmin aiheesta videoita Instagramissa ja YouTubessa.

Videoiden avulla Kathy halusi leikkimielisesti kertoa, että islanninhevonen on paljon muutakin kuin pelkkä maastomopo tai rauhallinen lasten ratsu. Kathyn mielestä islanninhevonen on niin paljon enemmän.

Hän halusi tuoda esille myös sen puolen islanninhevosesta, jota hän vertaa tulta syökseväksi lohikäärmeeksi.

– Olivathan Kathyn Kaliforniassa asuvat neljä islanninhevosta kaukana alkuperäisestä islantilaisesta ympäristöstään, mutta silti ne olivat henkeäsalpaavia ja todella maagisia. Mitä enemmän syvennyin videoihin, sitä enemmän kävi ilmi, että niiden taustalla ei ollut kyse tietystä koulutustavasta, vaan nimenomaan intrinzen-periaatteista, Bea muistaa.

Intrinzen on myös saanut inspiraationsa tavasta, jolla hevoset elävät Islannissa: hevosia ja luontoa ei eroteta toisistaan ja luontoa käytetään hevosen koulutuksessa avuksi.

– Silti intrinzen ei katso rotua, vaan sopii kaikille hevosille. Eräs asiakas haluaa alkaa tehdä tätä aasinsa kanssa.

Lue lisää Hevosmaailman numerosta 2/2023!