Maskotit Kunkku ja Kille, Killerin hallituksen puheenjohtaja Tiina Eskonen, Jyväskylän kaupungin Jaana Ruponen ja Meri Lumela sekä Killerin Miika Lähdeniemi valmistautuivat viime vuonna Kouvolassa tämän vuoden Kuninkuusraveihin. Kuva: Hippos/Maisa Hyttinen

Itse asiassa tapahtuman valmistelut alkoivat jo useampia vuosia sitten.

– Kun saimme tiedon Hippokselta, että saamme järjestää Kunkkarit vuonna 2024. Esimerkiksi infraa piti rakentaa jo ennen kuin meillä oli edes tietoa omasta järjestämisvuorostamme. Kaupungin kanssa on hyvässä yhteisymmärryksessä valmistelu aluetta Kunkkareita varten jo useita vuosia. Haimme lupaa yhdessä kaupungin kanssa, sanoo Keski- Suomen Ravirata Oy:n toimitusjohtaja Miika Lähdeniemi.

Kaupunki on ollut Lähdeniemen mukaan koko ajan kiitettävästi mukana ja panostanut taloudellisestikin melko mittavasti Kuninkuusraveihin. Se on ollut tukena myös markkinoinnissa ja viestinnässä.

Tallialueelle valmistui muutama vuosi sitten uusi 14 karsinan valjastus- ja pesuhalli.

– Nyt meillä on meneillään katsomorakennuksen remontti, jossa uusitaan muu muassa lattia ja palvelutiskit.

– Katsomorakennus valmistui vuoden 1991 Kuninkuusraveihin, eikä sen yläkertaa ole isommin peruskorjattu sen jälkeen. Tämän remontin myötä katsomorakennus muuttaa ilmettään aika tavalla. Keski-Suomen Hevosjalostusliitto tekee tällä hetkellä omana hankkeenaan 24 paikan valjastuskatosta.

– Ehkä näkyvin muutos on sisääntuloliittymän uusiminen, mikä oikeastaan näkyy parhaiten suurelle yleisölle vasta Kunkkareiden jälkeen.

– Sisääntuloliittymän viereen on tehty iso asfalttikenttä, joka on Kunkkarien aikana tapahtuma- aukiona ja näytteilleasettajien käytössä. Kunkkareiden aikana henkilöautoliikennettä alueelle ei sallita, vaan vieraiden on jätettävä autonsa etäparkkeihin, joista on sitten bussikuljetus Killerille.

Radalle ei suuria kunnostuksia tarvitse tehdä.

– Virallinen mittaus on jo sääntöjenkin puitteissa tehtävä. Profiili myös varmistetaan ja pientä pinnan uusimista tietysti on tarvis tehdä. Rata on kuitenkin hyvässä kunnossa, eikä mitään syvällisempiä kaivauksia tarvitse tehdä.

Kolmet juhlat, kolmet ravit

Jyväskylässä tehdään Kunkkareista koko viikonlopun mittainen tapahtuma. Ohjelma alkaa jo perjantaina ”täydellä voimalla”.

– Olemme panostaneet siihen ja pyrkineet nostamaan perjantain profiilia tapahtumapäivänä. Urheilullinen taso on jo tuolloin korkealla, koska Killerin Eliitti ajetaan poikkeuksellisesti jo perjantaina iltapäivällä. Normaalisti radan kauden pääkilpailu ajetaan kesäkuun toisena viikonloppuna. Killerin Eliitti on yhä kutsukilpailu, johon kutsutaan kymmenen hevosta. Suurkilpailun ykköspalkinto tänä on tänä vuonna 17 000 euroa.

Perjantaina on varsahuutokauppa ja päivä huipentuu iltajuhlaan.

Lue lisää Hevosmaailman numerosta 3/2024!