Keinoemo voi pelastaa orpovarsan hengen
90 prosentille keinoemovälitykselle 20 vuoden aikana ilmoitetuista varsoista on löytynyt emä.

Suomen Hevosenomistajien Keskusliiton keinoemovälitystä hoitaa Heli Lepo.

– Toimintaa on pyöritetty vuodesta 2000 alkaen, eli 20 vuotta kertoo Heli, joka on ainoa keinoemovälittäjä koko Suomessa.

Lepo arvioi saamiensa tietojen perusteella, että 20 vuoden aikana ilmoitetuista 741 varsasta ainakin 90 prosentille on löytynyt emä.

Keinoemovälityksen tehtävänä on saattaa yhteen varsansa menettäneet tammat ja emonsa menettäneet varsat. Koska hätätilanteessa nopeus on valttia, keinoemovälitys toimii ympärivuorokautisesti. Varsonut tamma on käyttökelpoinen keinoemoksi vain 4-7 päivää varsan menetyksestä, sen jälkeen sen maidontuotanto ehtyy.

– Ilmoitus minulle, jos on orpovarsa tai epäilys että varsa menettää emänsä. Samoin otan vastaan ilmoituksia mikäli on vapaa tamma, jolta on mennyt varsa tai tamma on muuten äidillinen ja mahdollisesti helposti saatavilla hormoniavusteisesti maitoon. Jaan yhteystiedot tarvitsijoille ja neuvon yhdistämisessä tarvittaessa, kertoo Heli Lepo kertoo toimenkuvastaan.

Menossa normaali kausi

Useimmiten varsominen sujuu ongelmitta. Suomessa syntyy yli 2 000 varsaa vuosittain, huippuvuosina jopa 4 000 varsaa.

– Laskennallisesti noin kolme prosenttia on sellaisia tapauksia, joissa on ongelmia. Yleensä hevoset ovat hyviä ja ongelmattomia synnyttäjiä, Heli Lepo sanoo.

Lue lisää Hevosmaailman numerosta 4/2020!