Hannu-Pekka Korven yritys toimii vuokralla Pekka Korven tilalla. Järven rannalla maisemat ovat hienot. – Oli hienoa, että pystyin aloittamaan oman valmennuksen tutussa paikassa. Vieraassa paikassa valmentajalta menisi aikaa oppia, kuinka hevosta on siellä parasta treenata, Hannu-Pekka Korpi sanoo.

 Viime vuoden alkupuolella Hannu-Pekka Korpi, 40, perusti HP Racingin. Yritys toimii vuokralla Hannu-Pekan isän Pekka Korven tilalla Vihdin Huhmarissa. Tilalla on asuinrakennusten lisäksi useita tallirakennuksia, tarhoja ja laitumia, ja harjoitteluratoja kaksi.

– Olen nyt 40-vuotias. Isä on 73, mutta ei hänellä ole aikomusta eläköityä, joten ajattelin, että oma ratkaisu pitää tehdä. Isähän tekee ihan täysillä vielä, ja varmaan jatkaa niin kauan kuin terveyttä riittää.

Kun sattuu syntymään Suomen tunnetuimpaan ravivalmentajasukuun, menestyspaineitakin saattaa helposti tulla.

– En ole enää pitkään aikaan ottanut sukunimestä paineita, Hannu-Pekka sanoo.

– Nuorena se ehkä hiukan tuntui. Kun aloitin isällä töissä ja ajoin koelähtöjä, monet seurasivat tekemisiäni tarkkaan, kun sukunimi on Korpi.

Mutta se on jo taakse jäänyttä, Hannu-Pekka on paikkansa lunastanut ihan omana itsenään.

Uranvalinta ei ollut nuorelle Hannu-Pekalle itsestäänselvyys.

– En viettänyt lapsena tai teini-ikäisenä tallilla aikaa. Raveissa kävin. Mutta tulin sitten viimeisenä lukiokesänä isälle kesätöihin. Lukion ja armeijan jälkeen ajattelin jäädä vähäksi aikaa tähän.  Ja niinhän siinä kävi, että se vähän aikaa on vieläkin menossa, Hannu-Pekka nauraa.

Hannu-Pekka ei oikein tiedä itsekään, mikä muutti mielen.

– Olen urheilusta kiinnostunut, ja tässä on sitä samaa: vauhtia ja kilpailemista. Ja kyllä minulle hevonen eläimenä on mielenkiintoinen.

Muutamaa lyhyttä jaksoa lukuunottamatta hän ei ole työskennellyt muualla.

Parikymmentä hevosta

Oma yritystoiminta lähti liikkeelle paremmin kuin Hannu-Pekka odotti. Ensimmäinen puoli vuotta oli kuitenkin haastavaa aikaa. Hannu-Pekka teki silloin yksin kaiken, niin treenit kuin tallityötkin.

– Minulla oli alussa täällä vain muutamia hevosia, joten ei ollut varaa palkata työntekijöitä. Kun sitten pärjäsin niillä hevosilla, jotka minulla oli, sain lisää hyviä asiakkaita.

Nyt on puhelin soinut ja uusia tulijoita talliin olisi.

– Useammalle olen nyt joutunut sanomaan, ettei mahdu. Etusijalla ovat ne, jotka ensimmäisenä luottivat minuun, kun aloitin. Ja tietenkin katson, minkälainen hevonen asiakkaalla on. Sehän kuitenkin ratkaisee, pärjääkö tässä vai ei.

Nyt hevosia on parisenkymmentä, ja vakituisia työntekijöitä on kaksi. Lisäksi on muutamia, jotka tulevat silloin tällöin jeesaamaan.

Hannu-Pekan hevoset ovat pääosin vieraita, mutta muutamassa hänellä on osaomistus. 

Tallin kovimmat nimet ovat tällä hetkellä Ava Di Alessia ja BWT Gazeau.

– Ne ovat olleet parhaat menestyjät.

Voittoprosentti oli Hannu-Pekalla viime vuonna kova, peräti 27.

– Mutta eihän se pelkkä voittoprosentti elätä, jos ajaa pieniä lähtöjä, vaan pitää tienatakin.

Tänä vuonna starttihevosten sarjat nousivat. Nyt on ajettu isompia lähtöja, ja tämänvuotinen voittoprosentti on yli kymmenen.

– Rahaa on tullut tänä vuonna enemmän, mutta pitää tullakin. Kulut olivat tällä alalla kovat jo ennestäänkin, mutta nyt ne ovat vielä nousseet paljon jo tänä aikana, jonka olen toiminut. Energia, rehut, purut... kaikki on noussut.

– Mutta kyllä tässä toimeen tullaan.

Lue lisää Hevosmaailman numerosta 5-6/2022!