Hildur ja Manta

Heinäkuussa 90 vuotta täyttävä Hildur Hagelberg on käynyt 15 vuoden ajan viikoittain ratsastamassa suomenpienhevosta Jesmantaa (Manta).
– Manta on minulle sopivan kokoinen hevonen, joka oli kyllä vaikea kouluttaa. Kilpailin sillä 11 vuotta. Muutama vuosi sitten, kun meillä oli Ladymeeting -kilpailut, niin lopputervehdyksen jälkeen otin Mantalta suitset pois merkkinä siitä, että nyt alkaa vapaus. Manta laittoi päänsä minun kainalooni ja olen varma, että se ymmärsi, että tämä oli viimeinen kilpailu. Se oli todella traaginen hetki. Siellä oli neljä miestuomaria, jotka kaikki itkivät. Yleisö itki ja tottakai minäkin vollotin siellä ihan täysillä. Se oli todella vaikea tilanne.
– Tietysti olen sen jälkeen olen ratsastanut Mantalla ja käymme viikoittain ratsastustunneilla tai metsäretkillä. Vaikka Mantalla on ikää nyt 28 vuotta, niin vielä se on temperamenttinen ja antaa sellaisia kyytejä, että vesi valuu silmistä.
Hildurin valmentaja ja ratsastuskoulun opettaja Soile Lappalainen<cTypeface:> pohtii välillä, uskaltaako Hilduria enää päästää metsään Mantan kanssa. Hän pelkää, että jotain sattuu.
– Eihän sille voi sitten mitään, jos sattuu, Hildur nauraa ja kertoo tarinan, jossa hän eksyi Mantan kanssa metsään.
Lue lisää Hevosmaailman numerosta 2/2022!