Hevosen voi opettaa laskemaan päänsä alas koskettamalla sen kaulaa. Liike opetetaan hevoselle rauhallisessa paikassa, kun hevonen on rennossa mielentilassa. Liike toistetaan usein ja myös yleistetään hyvin eli tehdään eri paikoissa. Sama liike voidaan tehdä selästä ja ottaa se käyttöön silloin, kun hevonen epäröi jotain. Hevonen muistaa liikkeen mukana opitun hyvän, rennon mielentilan, eikä enää mieti sitä asiaa, jota se oli säikähtänyt.

Hevoskouluttaja Minna Tallberg on kouluttanut lukuisia hevosia, ja hän tietää, että usein hevosen jännittyminen ja pelkääminen johtuvat puhtaasti kivusta, joka pitää hoitaa ensin pois. Sen jälkeen hevoselle voidaan opettaa järjestelmällisesti erilaisia asioita, joita se ihmisten maailmassa joutuu kohtaamaan.

– Yksinkertaistettuna syy hevosen pelkoon on se, että hevonen on saaliseläin, Tallberg tiivistää. Hän muistuttaa, että hevonen on geneettisesti koodattu pelkäämään herkästi kaikenlaisia asioita, joista ympäristön muutos on tyypillisin.

– Vaikka ihmisen mielestä kaikki menisi hyvin, voi ympäristössä jokin asia nostaa hevosen stressitason nopeasti korkealle. Se mitä sitten tapahtuu, on seurausta siitä, mitä hevonen oppinut. Silloin kun hevosen stressitaso nousee vähän, tarvitsisi se jo siinä vaiheessa muutamia sekunteja aikaa todetakseen, että pelko olikin vaaratonta ja se voi jatkaa elämäänsä.

– Hevonen on voinut oppia jonkin ympäristössä tapahtuvan asian seurauksena jotain kivuliasta, jonka se muistaa taas siinä samassa paikassa. Esimerkiksi, jos ratsastaja tippuu ja jää roikkumaan ohjaan, jolloin hevosen suuhun sattuu. Siitä hevonen voi oppia, että jos tuossa kohdassa risahtaa jokin, näkyy tai haisee jotain, niin se tarkoittaakin, että kohta tapahtuu jotain ikävää.

– Jos kierrettä ei katkaista, voi hevonen oppia koko ajan paremmaksi pelkäämään tai säikähtämään. Kierre katkaistaan suunnittelemalla asiat opettamalla sekä hevoselle, itselleen että muille, jotka ovat hevosen kanssa tekemisissä, muutamia asioita, joilla hevosen stressitaso saadaan nopeasti takaisin normaaliin. Emme voi käskyttää hevosta olemaan pelkäämättä tai säikähtämättä, Tallberg painottaa.

Lue lisää Hevosmaailman numerosta 3/2025!