Hevosen nivelongelmat yleisiä
Nivelvaivoja epäillessä, kannattaa hakeutua heti eläinlääkärille eikä odottaa pahempia oireita.

Huomaa ja hoida ajoissa

Nivelvaivat ovat hevosilla todella yleisiä.

– Ne ovat sairauslistan kärkipäässä, kertoo Vermon raviradalla toimivan Hevosklinikka Equivetin hevossairauksien erikoiseläinlääkäri Laura Muilu.

– Selkein oire nivelvaivoista on hevosen ontuminen tai nivelen turvotus. Suurin osa nivelvaivoista kärsivistä hevosista menee ratsastaessa hieman vinoiksi, ne eivät asetu kunnolla ja hyppäävätkin vinoon. Ravurit oireilevat usein menemällä toisohjaisiksi.

– Tässä artikkelissa kesitellään jalkojen nivelongelmiin, mutta toki niveliä on myös rangan alueella kaulassa ja selässä, ja niidenkin ongelmat tutkitaan perusteellisessa ontumatutkimuksessa.

Nivelvaivoihin tulee Muilun mukaan puuttua varsin herkällä kädellä ja ajoissa.

– Kipujen kanssa on turhaa odotella suurempia oireita, kuten ontumista. Mitä nopeammin hevonen saadaan hoitoon, sitä mutkattomampaa paraneminenkin usein on.

Nivelvaivat voivat johtua normaaliin niveleen kohdistuvasta epänormaalista rasituksesta. Tähän vaikuttavat hevosen ikä, harjoitustaso ja paino. Monesti myös ihan liukastuminen tai vastaavat traumaattiset syyt voivat aiheuttaa nivelvaivoja.

– Tällaiset vaivat voivat johtua myös kengityksen ongelmista, jolloin kavio vaikkapa kasvaa jollakin tavalla vinoon tai edellisestä kengityksestä on kulunut liikaa aikaa.

– Nivelvaivat voivat myös johtua epänormaaliin niveleen kohdistuvasta normaalista rasituksesta. Tällaisissa tapauksissa nivelessä on jo ennalta jotakin olemassa olevaa vikaa, kuten kasvuhäiriö tai jalan väärä asento, sanoo Muilu.

Lue lisää Hevosmaailman numerosta 5/2020!