Hevoset osaavat iloita talvesta.

Kun hevosella on paksu talvikarva sekä riittävästi heinää ja vettä, on sillä eläinlääkäri Zibelina Armassalon mukaan ulkona hyvät oltavat.

Armassalo toimi runsaat kymmenen vuotta Turun alueella suureläinten päivystyseläinlääkärinä, joten hän tuntee hyvin hevosten elinolosuhteet.

– Hevosta ei ole luotu seisomaan sisällä 23 tuntia vuorokaudessa. Silti yhä useampi hevonen seisoo suuren osan päivästä lämmitetyssä tallissa. Ja kun se viedään ulos, se loimitetaan säästä riippumatta.

Armassalo muistuttaa, että pihatossa elävät hevoset ovat kaikkein terveimpiä; ne voivat hyvin, kun saavat omaehtoista liikuntaa ja raitista ilmaa.

Turkki suojaa pihatossa

Kylmä sää ei ole pihattohevosille ongelma. Pihatoissa näkee paljon esimerkiksi poneja, jotka kasvattavat talveksi paksun turkin, joka suojaa niitä kylmältä. Myös suomenhevonen on pihattojen vakioasukkeja.

– Lämminverisetkin voivat hyvin asua pihatossa, kunhan ne ovat asuneet niissä oloissa varsavuosista lähtien, Armassalo muistuttaa. Ilman totutusta hevosta ei voi siirtää tallista pihattoon kesken kylmän kauden. Siitä voi eläinlääkärin mukaan seurata ongelmia, koska lämpimään tottuneella hevosella ei ole kylmänsietokykyä.

– Monta vuotta lämpimässä tallissa oleilleen hevosen elimistölle pihatto-olot ovat äärimmäisen haasteellisia, koska esimerkiksi karvapeite ja lihaksisto ovat kehittyneet erilaisiksi.

Lue lisää Hevosmaailman numerosta 1/2024!