Vanhan ykköstien tuntumassa Lohjan Nummella on iso luomutila, jonka emäntä Taija Saloniemi, 44, tuli suomalaisille tutuksi eläinlääkäriopintojensa loppumetreillä olevien kandien töistä kertovassa tv-ohjelmassa.

Taija muistetaan vuonna 2021 kuvatusta sarjasta paitsi kandina myös viiden lapsen äitinä ja hevosihmisenä.

Taija valmistui eläinlääkäriksi vuoden 2022 toukokuussa. Tällä hetkellä työpaikka löytyy pieneläinpuolelta: Taija on töissä Lohjalla sekä Evidensiassa että Omaeläinklinikalla.

– Olin ajatellut, että minua ei nähdä pieneläinklinikoilla, mutta toisin kuitenkin kävi, hän nauraa.

Haaveena olisi kuitenkin suuntautua hevospuolelle.

– Toivon pääseväni jossakin vaiheessa syventämään hevososaamistani, vaikka olen viihtynyt myös pieneläinpuolella.

Kuusankosken heppatyttö

Lapsuutensa Kuusankoskella asuneesta Taijasta tuli heppatyttö jo ala-asteikäisenä. Sukulaisilla oli Savossa maatila, ja siellä 10-vuotias Taija pääsi tutustumaan hevoseen ja poniin.

– Siitä se sitten lähti. Talvisin kävin ratsas-
tuskoulussa Kouvolassa, ja hevosharrastus syveni ja syveni. Muistan, että tuntimäärä kasvoi koko ajan, mitä pidemmälle harrastus eteni.

Jo lapsena Taija oli haaveillut alkavansa isona eläinlääkäriksi. Sittemmin unelmat keskittyivät hevosalaan, ja ylioppilaaksi tulonsa jälkeen hän lähti opiskelemaan Ypäjän Hevosopistoon.

Taija valmistui ensin hevostenhoitajaksi, jonka jälkeen jatkoi opiskelujaan ja sai ratsastuksenopettajan paperit vuonna 2001. Hän jäi Ypäjälle töihin ratsastuksenopettajaksi muutamaksi vuodeksi.

Ypäjältä Nummi-Pusulaan

Ypäjällä oli Taijan elämälle muutenkin iso merkitys: hän tapasi siellä tulevan aviomiehensä Jussi Saloniemen, joka opiskeli Hevosopistossa kengityssepäksi.

Sittemmin Taija muutti Jussin luo Nummi-Pusulaan, joka nykyisin kuuluu Lohjaan.

– Kävin Nummelta käsin Ypäjällä töissä vielä vuoden verran. Matka oli kuitenkin aika pitkä, noin 70 kilometriä suuntaansa.

Haave eläinlääkärin ammatista alkoi nostaa samoihin aikoihin päätään. Mitään mutkatonta se ei kuitenkaan ollut, koska Taija oli lukenut lukiossa vain lyhyen matematiikan, eikä lainkaan fysiikkaa.

Avuksi otettiin Lohjan aikuislukio.

– Suoritin siellä pitkän matikan, jonka sitten kirjoitin. Lisäksi luin fysiikan ja kemian kurssit.

Lue lisää Hevosmaailman numerosta 5-6/2022!

HM1

Taija Saloniemi on koulutukseltaan hevostenhoitaja, ratsastuksen- opettaja ja eläinlääkäri.