Pate on valmiina ratsastusterapiatunnille Susu-ponin kanssa. Ratsastuksenopettaja Raija Pohjolainen kuvassa oikealla, keskellä Paten vanhemmat Sari ja Lauri Nurmi.

Suurta kehitystä jo vuodessa

Vihtiläisessä Ratsastuskoulu Hevoslaaksossa kuntoututetaan ratsastusterapian avulla liikunta- ja kehitysvammaisia.

Ratsastusterapia sekä luonto- ja eläinavusteiset hyvinvointipalvelut ovat olleet jo vuosia mukana Hevoslaakson toiminnassa. Iso syy siihen on paikan perustajan, ratsastuksenopettaja Raija Pohjolaisen oma, vakava onnettomuus parikymmentä vuotta sitten.

– Olin pitkään pyörätuolissa, ja kesti melkein vuoden, ennen kuin taas kävelin. Kuntouduin hevosten avulla, ilman niiltä saamaani apua en varmaan kävelisi. Pohjolainen sanoo silloin ymmärtäneensä, että kaikilla tulee olla yhdenvertaisuus harrastamisessa.

– Siihen olemme täällä Hevoslaaksossa panostaneet. Kävijöitä on ollut paljon, ja ratsastusterapia sekä muu hevosavusteinen toiminta ovatkin tulleet vahvasti ihmisten tietoisuuteen. Pohjolainen kuvailee Hevoslaakson toimintaa erityisoppilaiden kanssa kokonaisvaltaiseksi hevosavusteiseksi palveluksi, joka koostuu hevosen kohtaamisesta, käsittelystä, hoitamisesta ja ratsastuksesta.

Hevoslaakso on Green Care Finland ry:n jäsen, ja nyt on työn alla Luontovoima-sertifikaatti. Raija Pohjolainen on koulutukseltaan myös luontohoivaohjaaja. Varsinaista ratsastusterapiaa antavat Hevoslaaksossa ratsastusterapeutit Venla Saari ja Satu De Weerd.

”Paras juttu ikinä!”

Elokuisena lauantaina Hevoslaaksossa pidettiin keppihevos- eli kepparikisat, joten väkeä riitti. Paikalle oli saapunut myös espoolaisperhe, jonka 7-vuotias Patrik ”Pate” Nurmi on käynyt lähes vuoden vuoden ajan Raija Pohjolaisen ratsastusterapiassa.

Autismin kirjoa sekä lievää älyllistä kehitysvammaa sairastava Pate oli heti tiennyt, että hevoset ovat ihan parasta.

– Muistan hyvin, että se oli sunnuntai lokakuun 16. päivä vuonna 2022, kun tultiin tänne Hevoslaaksoon katselemaan, miten tämä lähtee menemään. Raija laittoi Susu-ponin valmiiksi maneesissa. Kun Pate pääsi Susun selkään, hän naureskeli ja hihitteli, että jess, tämä on paras juttu ikinä! Paten äiti Sari Nurmi hymyilee. Saman tien Pate oli muuttunut hiljaiseksi ja keskittyneeksi - ja äiti oli heti tiennyt, mitä se tarkoitti.

– Pate oli jo vauvana ollut samanlainen, kun nautti jostain oikein kovin.

Lue lisää Hevosmaailman numerosta 4/2023!