Kuolainsovituksessa mietitään yhdessä ratsastajan ja kuolainsovittajan kesken, mikä voi olla syy huonoon kuolaintuntumaan. Kuva: Johanna Allén

Varusteiden sopivuus on hevosen hyvinvoinnille ja terveydelle äärimmäisen tärkeää. Yleensä puhutaan ratsun satulasta ja ajohevosen längistä, mutta suitsien ja kuolainten sopivuus on hevoselle aivan yhtä tärkeä asia. Kivun tuottaminen ei kuulu hevosurheiluun ja tietoa varusteista on saatavilla. Sovituksiin saa apua alan ammattilaisilta, vaikka suitsien ja kuolainten sovittamisen ammattilaisia onkin Suomessa vasta muutama.

Teerijärvellä, Pohjanmaalla asuva Jeanette Byskata, 45, on kuolainsovittaja. Hänen tiensä kuolainten ammattilaiseksi alkoi siitä, kun hänen oma hevosensa oireili takaosastaan omituisesti. Hevosta käytettiin useasti eläinlääkärillä. Sitä tutkittiin ja kuvattiin, mutta syytä oireilulle ei löydetty.

– Sen hampaidenkin todettiin olevan kunnossa normaalissa eläinlääkärin tutkimuksessa. Jeanette on hevoshieroja, joten hän tuntee hevosen anatomian. Hän alkoi epäillä, että takaosan ongelma voisi löytyä hevosen päästä.

– Päästä kiinnittyvät lihas- ja faskiaketjut kulkevat läpi koko hevosen, takaosaan asti. Jeanette päätti kuvauttaa hevosensa pään ja hampaat.

– Vaikka hevoseni oli kuvattu kauttaaltaan, olivat sen pää ja hampaat jääneet kuvaamatta, sillä niihin aikoihin meillä päin ei ollut hevosten hampaisiin erikoistuneita eläinlääkäreitä, jotka olisivat kuvanneet hevosten hampaita. Kun sellainen eläinlääkäri löytyi, selvisi syykin. Yksi poskihammas, joka näytti päällepäin terveeltä, oli röntgenkuvien mukaan pahasti tulehtunut. Sitä ei saatu vedettyä normaalisti ulos, sillä tulehdus aiheutti sen, että hammas mureni, joten se leikattiin ulos posken kautta.

Koulutus Hollannissa

Hevonen saatiin kuntoon, mutta tästä kaikesta viisastuneena Jeanette Byskataa alkoi kiinnostaa yhä enemmän hevosen pään anatomia. Hän etsi lisätietoa suun ongelmista. Hierojana hänellä oli valmiiksi paljon tietoa hevosen pään lihaksistosta ja hermoista ja hän päätti jatkaa opintojaan hevosen kuolainsovittajan ammattiin. Kursseja järjestettiin Ruotsissa, johon Jeanette hakeutui.

– Löysin Ruotsista Axelsons Animals Massage school -nimisestä koulusta viikonloppukurssin, jossa käsiteltiin hevosen pään anatomiaa ja kuolainten sopivuutta sekä sovitusta. Siellä tutustuin myös kuolainseppään, joka tekee kuolaimia hevosen mittojen mukaan. Se oli todella mielenkiintoista.

Koska kuolainsovittajan ammatti pitää sisällään paljon muutakin, ei pelkkä kuolainten sovittaminen riittänyt Jeanetelle, vaan hän halusi enemmän tietoa ja koulutusta.

– Ruotsissa pidetyn kurssin kouluttaja oli saanut oppinsa Hollannissa ja hänen suosituksestaan otin yhteyttä hänen opettajaansa.

Niinpä Jeaneten opintie jatkui Hollantiin, International College for Professional Bitfit Consultants -ammattikouluun.

– Koulu kestää lähijaksoineen kaksi vuotta, ja sinne pääsyn edellytyksenä vaaditaan, että hakijalla on takanaan koulutus tai ammatti, jossa pitää tuntea hevosen anatomia, kuten eläinlääkäri, hieroja tai fysioterapeutti.

– Vasta tässä koulussa pääsin perehtymään syvemmälle kuolainten vaikutukseen ja oikeaan sopivuuteen. Sen jälkeen kävin vielä Ruotsissa Equicare -kuolainkoulutuksen.

Lue lisää Hevosmaailman numerosta 3/2025!