Pohjoisessa Suomessa märkyys teki heinänkorjuun haasteelliseksi.
– Ensimmäinen sato jäi osin keräämättä ja kerätyn heinän laatu oli kohtalainen. Viljelijät korjasivat heinää sateiden alta pieniä määriä kerrallaan. Kakkossato oli meillä kuiva ja laadultaan aika hyvä, sanoo Mika Kukkohovi.
Kukkohovi on Pohjois-Suomen Laatuheinärenkaan puheenjohtaja. Renkaassa on nyt 14 tilaa.
– Renkaaseen haluava toimii hyvän tavan mukaan viljelyssä ja kaupanteossa. Sen varmistaminen on tietenkin vaikeaa ja vastuu tuottajalla itsellään.
Kukkohovi viljelee heinää nykyisin ainoastaan myyntiin.
– Meillä on viljelyksessä myös rehukauraa. Nurmella käytetään yhteen satoon sopivia lajikkeita eli karjatiloilla ne ovat osin erilaisia.
Kukkohovin heinäsadosta kaksi kolmasosaa menee vakioasiakkaille.
– Vuosien asiakassuhteiden ansiosta on aika helppo ennakoida vuosittain viljelytarve. Heinäsadosta jää jonkin verran yli, mutta totta kai viljelijänä minulla pitää olla puskuria, jos kysyntä jostain syystä äkkiä kasvaisikin. Hyvä nyrkkisääntö on, että 300 kiloa heinää riittää kuukaudeksi hevoselle.
Kukkohovi ei pidä vielä heinäpulaa mahdollisena.
– Ajatus pulasta tuntuu nyt aika kaukaiselle, mutta kevättalvella tilanne voi tietysti hieman muuttua.
Laadusta on tullut entistä tärkeämpi kilpailuvaltti. Huonolaatuista heinää on turha yrittää markkinoille tyrkätä.
– Siinä menisi viljelijältä maine ja sen jälkeen voi olla vaikea tehdä tuottoisaa kauppaa.
Vähäsokerisuus on tänä päivänä heinän laadun ykköstekijöitä.
– Tänä päivänä hyvältä hevosheinältä edellytetään vähäsokerisuutta. Sokeripitoisuus on vakavasti otettava asia siinä tapauksessa, että hevonen on kovin herkkä liikasokerille. Sokeripitoisuus riippuu osaltaan korjuuajankohdasta. Viljelijä saattaa joutua tasapainoilemaan sokeripitoisuuden ja korjuuajankohdan kanssa, jos kelit ovat kovin huonot.
– Parikymmentä vuotta sitten nousivat pinnalle valkuaispitoisuudet ja toki valkuaisaine on edelleen merkittävä laatukriteeri. Sulavuus on eläimen hyvinvoinnin kannalta tärkeää. Heinän sulavuus riippuu sen laadusta.
Yksi laatutekijä on rikkakasvien ruiskuttaminen toukokuussa.
Varsinaista ulkopuolista laadunvalvontaa heinällä ei ole.
– Laatua valvomme me tuottajat, sen jälkeen ostaja ja lopulta käyttäjä. Heinän laatuun vaikuttaa loppujen lopuksi hyvin moni tekijä aina korjuun konekannasta lähtien.
Työpanosten hinnan kohoaminen on pakottanut viljelijät siirtämään kustannusten nousua myyntihintoihin.
– Kaikkea nousua ei voi siirtää hintoihin heti. Omat asiakkaani ovat ymmärtäneet hyvin hintojen nousun.