Katariina Cozmei on hevosalan moniosaaja. Hän pitää omaa tallia Salon Vaskiolla miehensä Michai Cozmein kanssa. Kuva: Salla Kuikka

Hevosen hyvinvointiin tulisi kiinnittää huomiota toimenpiteillä, jotka helpottavat hevosen olotilaa niin matkan aikana kuin uudessa paikassakin. Ennalta voidaan ehkäistä matkustamisesta johtuvia sairauksia, joista yleisimmät ovat kuljetuskuume, nestehukka ja stressistä johtuva mahahaava.

Eläinten hyvinvointiin ja kouluttamiseen erikoistunut Katariina Cozmei , 46, Salon Vaskiolta konsultoi hevosihmisiä työkseen myös hevosten matkustamisessa. Lisäksi hänen työkuvaansa on aikaisemmin kuulunut hevosten maahantuonti Etelä- ja Keski-Euroopasta. Hän tietää, miten hevonen kuuluu valmistella pitkään matkaan ja miten hevosta tulee hoitaa matkan aikana. Lisäksi Katariina neuvoo hevosihmisiä sopeuttamaan hevosia uuteen kotiin ja hevoslaumaan.

– Alku, jonka pitkän matkan Suomeen matkustava hevonen saa, on tulevan yhteistyön pohja uuden omistajan kanssa. Ensinnäkin kuljetus Euroopan halki on hevoselle todella pitkä. Sekä kuljetus että uusi paikka ovat kaikille hevosille jossain määrin stressaavia.

Ennen hevosen kuljettamista Cozmei suosittelee huomioimaan, että hevonen on hyväkuntoinen, hyvin nesteytetty ja sen väkirehuannokset on pikkuhiljaa ajettu minimiin, jotta niiden syöttäminen voidaan lopettaa kokonaan ennen kuljetuspäivää.

Kuljetus on terveydelle riski

Matkaan tulisi suunnitella sopivasti pysähdyspaikkoja, riittävät lepotauot sekä toimenpiteet kuljetuskuumeen ja ähkyn ehkäisyihin.

Katariina Cozmei suosittelee, että pitkien kuljetusmatkojen tauoilla hevonen saisi syödä heinäannoksiaan myös maasta, eikä pelkästään heinäkaukaloista tai -verkoista pää ylhäällä.

Hän viittaa tässä myös eläintenkuljetuslakiin, joka määrää kuinka pitkään hevosta saa kuljettaa.

– On todella tärkeää, ettei hevonen ole kovin montaa tuntia putkeen pää ylhäällä, vaan se saa laskea päänsä välillä alas. Kuljetuskuume tulee yleensä siitä, kun pitkän kuljetuksen ajan hevosta pidetään kiinni pää ylhäällä, mahdollisesti isolle hevoselle hyvin ahtaissakin tiloissa, eivätkä sen ylemmät hengitystiet pääse puhdistumaan normaalisti.

– Epäpuhtaudet, jotka yleensä tulevat ulos kun hevonen pitää päätään alhaalla, eivät pääse valumaan alaspäin, vaan alkavat kertyä hevosen ylähengitysteihin. Seurauksena pöly ja mahdolliset bakteerit ja virukset joutuvat alempiin hengitysteihin, aiheuttaen pahimmassa tapauksessa tulehduksen. Kuume, sierainvuoto ja yskä ovat merkkejä kuljetuskuumeesta, joka hoitamattomana voi aiheuttaa hevoselle hengenvaarallisen tulehdustilan. Jos hevosella on kuljetuskuumeen oireita, se tarvitsee pikaisesti eläinlääkärin hoitoa, Katariina Cozmei painottaa.

Matkustaminen aiheuttaa yleensä aina hevoselle jonkun verran stressiä, vaikka se olisi tottunutkin matkustaja. Jo se, että hevonen joutuu keikkumaan pienessä tilassa kuljetusajoneuvossa, tasapainottelemaan ja jännittämään, sekä olemaan mahdollisesti pölyisessä ilmassa, on aina stressi.

– Pitkällä kokemuksella suosittelen, että hevoselle aloitetaan vatsansuojalääkitys kuljetusta edeltävänä päivänä. Hevonen on herkkä mahahaavalle ja nämä ovat niitä tilanteita, jotka helposti johtavat mahahaavaan. Varmuuden vuoksi annetusta vatsansuojalääkkeestä ei ole mitään haittaa. Uudessa paikassa lääkitystä kannattaa jatkaa tarpeen mukaan ja konsultoida eläinlääkäriä matalalla kynnyksellä.

Lue lisää Hevosmaailman numerosta 1/2024!